İş ve Yönetim

Yetkinlik Yönetimi

Çağdaş insan kaynakları yönetiminde yetkinliklerin belirlenmesi giderek önem kazanmaktadır. Yetenek yönetimi ve işe alımda yetkinlikler olmadan, şirketlerin başarısı risk altındadır. Yani yetkinliğe (eski deyişle liyakate) dayanmayan insan kaynakları yönetimleri başarısız sonuçlar ortaya koyar.

Peki yetkinliklerde uyum ve tutarlılığı nasıl sağlayabiliriz?

Yetkinliklerin iş gereksinimlerinden doğması ve iyi tanımlanmış olması en önemli nokta. Yetkinlikler ancak, tüm bireylerin doğru uygulandıklarında, doğru ve tutarlı bir şekilde seçilip geliştirilip değerlendirilebilir bir metrik olarak kullanılabilir. Eğer bu şekilde uygulanmazsa beklentileri karşılamadığı için çözüm yerine sorun haline gelir.

DDI (Development Dimensions International) Optimize Edilmiş Yetkinlik Yönetimi (1) rehberinde yetkinliklerin, iş öncelikleriyle uyumlu hale getirilmesini ve her birinin rol düzeyiyle alakalı olmasını sağlamak için 3 önemli yol öneriyor.

  1. Strateji ile kişilerin yetenekleri ve katkıları arasında net bir bağlantı oluşturun.
  2. Yetkinliklerin benimsenmesini hızlandırın.
  3. Yeterliliklerin değerini iş başarısının sağlayıcısı olarak benimseyin.

Yetkinlik yönetimi modelinizi uygularken bu 3 adımın takip edilmesini ve iş stratejisi doğrultusunda bazı sorulara cevaplanması gerektiği rehberin bir diğer önerisi:

  • Piyasada kazanmak ve uzun vadeli büyümeyi sürdürmek için gerekli yeteneklere sahip miyiz?
  • Hangi yetkinlikler (her seviyede) kritiktir ve kısa sürede sağlanabilmektedir?
  • Mevcut yetkinlik yönetimi süreçlerimizde hangi yetkinlikler ve diğer nitelikler iyi değerlendirilmemiş veya geliştirilmemiştir?

Sizlerde şirketinizde uyguladığınız yetkinlik yönetimi uygulamalarını yorum bölümünde paylaşabilirsiniz.

Faydalanılan Kaynak: DDI Optimized Competency Management Guidebook

Faydalı bulduysan paylaş;

Yazar Hakkında Tüm gönderileri görüntüle

Metin AKKAYA

Lisans eğitimini İşletme bölümünde tamamlayan Metin Akkaya, Yüksek Lisans Eğitimini İstanbul Üniversitesi'nde "Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynakları" alanında tamamlamıştır. “İnsan Kaynakları” ve “Organizasyonel Gelişim” alanında uzmanlaşmıştır.
Devamı..

YorumlarYorum Yaz

  • Her pozisyonun, görevin ve hatta projenin yeteneği farklıdır. Sanırım biz en başta bunda hata yapıyoruz. Bir kişiyi yetenek olarak adledip her konuda parlayacağını düşünüyoruz. Sanırım hata genellemeden kaynaklanıyor. Yetenek görüşümüzü detaylandırırsak iyi olacak. Güzel konu. Klavyene sağlık.

Yorum Yapın

E-posta adresiniz kimseyle paylaşılmayacaktır.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.