İş ve Yönetim

Değerlendirme Merkezi (Assessment Center) Uygulamanız Objektif Mi?

Daha önceki yazımda Değerlendirme Merkezi (Assessment Center) uygulamaları ve kullanım alanları ile ilgili detaylı bilgi paylaşmıştım. İlgili yazıya buradan ulaşabilirsiniz.

Değerlendirme Merkezi Uygulamaları şirketin yetkinlik beklentilerini ölçmeye yarayan objektif bir araç olmasına rağmen adaylar tarafından sıkça şikayet edilmektedir. Ekşi Sözlükte yer alan bazı şikayetler şöyledir:

“İstanbul’da birkaç büyük firmanın işe alım süreçlerinde kimi zaman yeni mezunlara dahi uygulamaya başladığı efektifliği yerine göre “tartışılır” ik uygulaması. Yaygınlaşmaya başlanmış olması güzel, ancak copy/paste şeklinde getirildiği için bana sorarsanız kime uygulanacağı konusunda halen ülkemizde sıkıntılar var. Adam computational fluid dynamics yalamış yutmuş, iş tanımı gereği masasından kalkmayacak nadiren konuşacak, nerd (inek öğrenci) olması bile duruma göre daha makbul iken sen kalkıp eleme aşamasında “kot pantolon firmasının müşteri alışkanlıkları..” diye olaya girersen adam tabi elenir. aklıma gelenler.”

“İki gün içinde ikincisine katılacağım hede. Geçeceğime dair umudum neredeyse yok zira sadece mühendislik okuduğum için yönetim bilgim yerlerde.

hunger games filmlerine çok benzetiyorum ben bu ortamı. 12 kişi savaşıyor 1-2 kişi kazanıyor. Yapman gereken, vur kır parçala, en iyi olduğunu göster ama gülümsemeni eksik etme. silahlarınsa, analitik düşünebilme yeteneği, gerektiğinde liderlik gösterebilmek, stres altında iyi çalışabilmek. ve tebrikler, kapitalist dünyada hayatta kaldın.”

“Satırları diğer arkadaşım rol yaptığı için beklemem söylenen odadan yazıyorum. Artık kulaklığımı taktım bachdan chopenden medet umuyorum, insanda öyle bir baskı yaratıyor ki bir an önce çıkıp gidip hiç ses olmayan bir denizin üstünde uyumak istiyorsunuz. Neler olduğunu daha önce yazmışlar. Ama hazırlanıp gitmeyin daha çok baskı ve karmasa oluyor, birde uykusuz gitmeyin sanki zaman akmıyor. Allahtan i.k. direktörümüz on numarada giderken üstümden o baskının yarattığı negatif enerjiyi aldı.”

Aday şikayetlerinden de anlaşılacağı gibi Değerlendirme Merkezi Uygulamalarında adaylar 2 tür tereddüt yaşıyor:

  • Güven
  • Geçerlilik

Halbuki simülasyon tasarımları tam da bu iki gerçek üzerine kurgulanmaktadır. Değerlendirme merkezi simülasyon tasarımcıları bu iki gerçek göz ardı ederse bırakın ölçme değerlendirme yapmayı faciaya sebep olabilirler.

Peki objektif bir değerlendirme merkezi uygulaması için güven ve geçerlilik neyi ifade eder?

Güven aynı şeyin bağımsız ölçümlerle aynı sonucu vermesidir. 5 bileşenden oluşur. Bunlar:

  1. İç Tutarlılık
  2. İstikrar
  3. Eş Değerlilik
  4. Temsil Edicilik
  5. Nesnellik

Geçerlilik ise bir ölçme aracının ölçmeyi amaçladığı özelliği, başka herhangi bir özellikle karıştırmadan doğru ölçebilme derecesidir. 4 analiz yöntemi gözetilerek oluşturulur:

  1. Kriter Geçerliliği
  2. Yüzey Geçerliliği
  3. İçerik Geçerliliği
  4. Yapısal Geçerlilik

Birçok simülasyon tasarımcısı bu noktaları benimsedikten sonra vaka tasarımı yapıyor ve uyguluyor. Uygulama yapılmadan önce katılımcılara bu detayların anlatılması gerektiğini düşünüyorum ancak konuyla ilgili ön bilgi verildiğine rastlamadım. Bu bilgi verilmediği için adaylar uygulamaya çoğu zaman şüpheyle yaklaşıyorlar.

Değerlendirme Merkezi ile ilgili merak ettiklerinizi yorum bölümünde bana sorabilirsiniz.

Faydalı bulduysan paylaş;

Yazar Hakkında Tüm gönderileri görüntüle

Metin AKKAYA

Lisans eğitimini İşletme bölümünde tamamlayan Metin Akkaya, Yüksek Lisans Eğitimini İstanbul Üniversitesi'nde "Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynakları" alanında tamamlamıştır. “İnsan Kaynakları” ve “Organizasyonel Gelişim” alanında uzmanlaşmıştır.
Devamı..

1 YorumYorum Yaz

Yorum Yapın

E-posta adresiniz kimseyle paylaşılmayacaktır.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.