Doğru bir İnsan Kaynakları Sistemi Nasıl Kurulur? Yazımda insan kaynakları sistemini oluştururken dikkat edilmesi gereken 4 aşamayı özetlemeye çalışmıştım.
Blogger arkadaşım Gökhan Yılmaz’ın cesaretlendirmesi ile maddeleri biraz daha detaylandırmak istedim.
1. Aşama: Mevcut Durumu Anla
Yeni atanan bir yöneticinin ilk yaptığı iş kendisinin göreve başladığını hissettirmeye çalışmak oluyor. Örneğin Yeni bir insan kaynakları yöneticisi göreve başladığında “işe alımları durdurmak, eski yöneticiden kalan personeli pasifize etmek, daha önce hazırlanan kuralları geçersiz sayarak yeni prosedürler oluşturmak, kimseyle tanışmadan kendisine saygı gösterilmesini beklemek ” gibi tavırlar sergilemeye başlarsa süreci olumsuz etkiler. Doğru sentezi yapmak için doğru analiz etmek gerekir. Analiz etmeden Ali kıran baş kesen metodlarla iş yapmak günümüzde geçerli bir kural değil..
2. Aşama: Müşterileri Tanımla
İnsan Kaynakları birimi şirketin tüm birimlerine hizmet vermektedir. Tüm birimlere hizmet verdiği için “Müşteri Davranışlarını ve Tutumlarını” anlaması gerekir. Her birimin, her yöneticinin, her çalışanın algısı ve tepkileri birbirinden farklıdır. Hizmet verilen birimlerden alınacak tepkileri yani “nasıl yoğurt yediklerini anlamak” insan kaynaklarının öngörülü olabilmesi için önemli. Bu demek değil ki yanlış yenen yoğurdu insan kaynakları kabul etsin.. Ortada bir yanlışlık varsa adabına uygun olarak tepki koymak ve dile getirmek insan kaynaklarının vazifesidir.
3. Aşama: Müşteri Hassasiyetlerini Tanımla
Müşteri memnuniyeti her alanda önemli ancak %100 olma ihtimali %0.001. Hizmet sağlanan her birim memnun edilemez ama hassasiyetleri anlaşılırsa daha iyi bir iş ortaklığı ortaya çıkar. Örneğin Mali İşler departmanı personel profilini oluştururken adayın SMMM olmasını isteyebilir. Bu işin gereği için “kritik” mi yoksa “olsa da olur olmasa da” durumunda mı doğru anlamakta fayda var. Konulara aynı bakışla bakmak ve sonraki aşamaya geçmek için bu önemli bir adım.
4. Aşama: Müşterilerin Desteğini Almak
Her birime dokunan birim İnsan Kaynakları maalesef kendi başına iş yapamaz 🙂 Uygulamalarının hepsinde diğer birimlerin desteğinin alınması şarttır 🙂 Müşteri desteği olmadan Ali kıran baş kesenlik yapamaz 🙂 Ben yaptım oldu’mculuk yapamaz 🙂 Neticede müşteri velinimettir 🙂