İş ve Yönetim

Y Kuşağına Yol Gösteren 3 Mezuniyet Konuşması

Y kuşağı olarak tanımlanan günümüz üniversite mezunu ve mezun adayları için iş dünyası bir önceki kuşağa göre çok farklı.

Önceki kuşakların hızla artan radyo ve televizyon penetrasyonu eşliğinde büyüdüğü bir gerçeklikte, Y kuşağı çok daha süratli bir değişimin içinde. Bilgiye erişim, bağlantı kurma ve bağlantıları anlamlandırmanın farklılaştığı aşikar: Internet kullanımının yaygınlaşması 2000’lerin başına, Facebook’la birlikte Sosyal Medya kavramının görünürleşmesi 2006’ya, piyasaya sürülen ilk iPhone ve mobil ekosistemin kimlik değiştirmesiyse 2007’e denk geliyor.

Y kuşağının kurumsal yaşama ve iş dünyasına entegrasyonu İnsan Kaynakları Departmanları ve yönetici seviyesini ilgilendirdiği kadar, bizzat Y kuşağını da ilgilendiriyor. Değişimin öncesiyle yapılacak güçlü bir kıyas, sıradaki adımlarla ilgili somut öneriler Y kuşağının yaklaşımını şekillendirmeye en yakın değişkenler. Bu noktada değişimin yansımalarını yorumlamak konusunda en geçerli sesler, değişime bizzat yön verenler haline geliyor.

Sheryl Sandberg, teknolojinin en etkili kadınlarından. Google’ın yükselişinde aldığı büyük sorumlulukların ardından Facebook’un halka açılmasında ve kurumsal algının oturtulması sürecinde başroldeydi. Sheryl Sandberg, 2012 Harvard MBA mezunlarına yaptığı mezuniyet konuşmasında geleneksel kariyer hiyerarşisinin kaybolmaya başladığından, liderlik tanımının değiştiğinden ve gerçeği olduğu gibi duymanın neden önem kazandığından bahsediyor.

Reid Hoffman, LinkedIn kurucusu. Hoffman, 2012 yılında Babson Üniversitesi mezunlarına yaptığı mezuniyet konuşmasında girişimcilik yetkinliklerinin yalnızca girişimciler için değil, herkes için vazgeçilmez hale geldiğini savunuyor. Hayata ve iş dünyasına girişimcilik yetenekleriyle yaklaşmanın, odağa ağlar ve ağların birey üzerindeki etkisini koymanın fark yaratacağını paylaşıyor.

Steve Jobs, önceki iki örneğe göre farklı bir kuşağa aitmiş gibi görünse de şaşırtıcı bir şekilde Y kuşağı içgörülerine en yakın duran örnek. 2005 yılında Stanford mezunlarıyla paylaştığı meşhur öyküsünde, Y kuşağının değer yargılarına paralel noktalar çoğunlukta: Yaşama bir yolculuk gözüyle bakmak, korkudan arınmak ve aptalca gibi görünse de cesur kararlar verebilmek.

Değişim öylesine etkili ve hızlı ki öyküleştirmeyi ertelemek bile mümkün değil. Öyküyü anlatmaksa, en çok değişimi sağlayanlara yakışıyor. Görünüşe göre Y kuşağınaysa dinlemek düşüyor.

generationy

Kaynak: http://www.hbrturkiye.com/blog/liderlik/y-kusagi-icin-yol-gosterici-uc-mezuniyet-konusmasi

Faydalı bulduysan paylaş;

Yazar Hakkında Tüm gönderileri görüntüle

Metin AKKAYA

Lisans eğitimini İşletme bölümünde tamamlayan Metin Akkaya, Yüksek Lisans Eğitimini İstanbul Üniversitesi'nde "Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynakları" alanında tamamlamıştır. “İnsan Kaynakları” ve “Organizasyonel Gelişim” alanında uzmanlaşmıştır.
Devamı..

Yorum Yapın

E-posta adresiniz kimseyle paylaşılmayacaktır.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.