İş ve Yönetim

Sosyal Medya Edep’e Muhtaç

Lafı çok uzatmaya gerek yok sosyal medyasız hiçbir anımız kalmadı. Yemekler yenirken, plajda güneşlenirken, dostlarla bir aradayken, herhangi bir duruma tepki koyarken hemen yanı başımızdaki sırdaşımız haline geldi.

Birçok avantaj sağlamakla birlikte bizi birbirimizde ne kadar uzaklaştırıyor? Diye sormaktan kendimi alamıyorum.

Bunu düşünmemdeki başlıca sebep hiç tanımadığım kişilerin sosyal medyadan iletişime geçerken ne yaptığının farkında olmaması.  Sen kimsin, ben kimim, nasıl bir samimiyet düzeyimiz var?, Soruları doğru olarak nasıl yöneltirim?, Eleştiriyi üsluba uygun nasıl yapabilirim? diye neredeyse hiç ölçen ya da tartan kalmadı.. Sosyal medyayı adeta linç alanına çevirip, yere düşene tekme atmaktan kendini alamayacak kişilikler açığa çıkmaya başladı.

Sosyal medyada doğru iletişim nasıl olmalı diye araştırırken Webtures blog’da Kadir Sarıtaş’ın yazısına denk geldim. Yaptığı öneriler doğrultusunda sosyal medya iletişimi hakkında kendi eleştirilerimi yapmak istiyorum.

1- Dinle: Karşındaki ile ilgili doğru kanaat getirebilmek için dinlemen gerekir sosyal medya kullanıcısı. Lök diye cümlenin başını sonunu dinlemeden ortasından dalma, boğulabilirsin.

2- Anla: Sadece dinlemek yetmiyor sosyal medya kullanıcısı. Anlamak yetmez “doğru anlamak” gerekir.

3- Konuş: İletişimin dışa vurumu olan konuşma için bin düşün bir konuş sosyal medya kullanıcısı. Karşındaki kim?, Nasıl bir üsluptan hoşlanır?, Neleri konuşabilirim neleri konuşamam? Diye düşünmen gerekir. Çünkü konuşma sadece söyleyeni değil karşısındakini de bağlar.

4- Çöz: 3. Maddedeki konuları çözmeden hamle yapmaman gerekir sosyal medya kullanıcısı.

5-İlişki Kur: Samimiyetle, vıcık vıcık olmayı birbirinden ayırmalısın sosyal medya kullanıcısı. İlişki kur dediysek Naber?, Sen kendini ne sanıyosun?, Tatava yapma.. , Yine saçmalıyorsun.., vb.. altı boş ve mesnetsiz kelime kullanımlarını emrine amade vermedik. Eleştirin varsa altını doldurarak ilet ama unutma ki “tatava yapma” diyenin kendisi “tatava yapıyordur”..

Sosyal medyanın temel ihtiyacı edeptir. Zira “Edep, Aklın Suretidir (Hz. Ali)”

Faydalı bulduysan paylaş;

Yazar Hakkında Tüm gönderileri görüntüle

Metin AKKAYA

Lisans eğitimini İşletme bölümünde tamamlayan Metin Akkaya, Yüksek Lisans Eğitimini İstanbul Üniversitesi'nde "Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynakları" alanında tamamlamıştır. “İnsan Kaynakları” ve “Organizasyonel Gelişim” alanında uzmanlaşmıştır.
Devamı..

Yorum Yapın

E-posta adresiniz kimseyle paylaşılmayacaktır.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.