İ.K Blogger arkadaşlarımdan aldığım teşvik edici etki ve yapabileceğim yönündeki motivasyondan sonra “İLK” blog yazımı değerlendirmenize sunuyorum. Umarım keyifli ve faydalı olmuştur..
Metin AKKAYA
Büyük bir denize girdiğinizde yüzme bilmiyorsanız ve ayaklarınız da yerden kesilmişse bir anda tedirginlik yaşar, kalp atışınız hızlanır “Acaba boğulacak mıyım?” diye endişelenirsiniz. Tıpkı kariyer planı yapmamış, “Ben hangi tutumla faydalı olabilirim?” sorusuna kafa yormayan kişiler gibi..
“Hayalleriniz büyük olsun ki, hayal ettikçe siz de büyüyün.” (James Allen)
Kariyerin kelimesinin kaynağını; Latince carrus (at arabası) ve carrera (yol), Fransızca carriére (koşu yolu, arena), İngilizce carreer (meslek, meslek hayatı) kelimeleri oluşturmaktadır. Akademisyenler konunun iş hayatı açısıyla ilgilenmiştir ve birçok teori ortaya konmuştur.
Hayatın her aşamasındaki rollerimize hazırlanabilirsek kariyerimize doğru yön vermemiz kolaylaşabilir. Kariyer sadece iş hayatı için planlanırsa farklı durumlarda rol çatışması yaşanması kaçınılmazdır. Bu aşamada kariyeri sosyal kariyer ve mesleki kariyer olarak ayrılması gerektiğini düşünüyorum.
İş dünyasında tüm İnsan kaynakları fonksiyonları gibi bu anlamda da bir karmaşa yaşanmaktadır. Kişiler, kurumlardan kariyer planlaması yapılmasını beklerken, kurumlarda kariyer planlama talebini çalışanlardan beklemektedir. Hâlbuki kariyer planlamada “KARİYER PLANLAMA” çalışana, “KARİYER YÖNETİMİ” şirketlere aittir. İkisini bir arada topladığımızda “KARİYER GELİŞİM SİSTEMİ” ortaya çıkmaktadır.
Kariyer gelişim sisteminde ilk aşama kişinin kendi kariyerini planlaması, sonrasında ise bir şirketin kariyer yönetim sistemine dâhil olması gerekir. Eğer ilk aşama yapılmadan 2.sine geçilirse bir süre sonra mesleki tatminsizlik, farklı kariyer arayışları, tükenmişlik sendromu gibi durumlar ortaya çıkabilmektedir.
Kariyer Planlamada ilk aşama “Kişinin Kendini Değerlendirmesi” dir. Durum analizi yaparak güçlü yönlerin, zayıf yönlerini,fırsatları ve tehditleri belirleyen bir SWOT analizi yapması gerekmektedir. Bunu Yaparken;
- Ben gerçekten ne yapmak istiyorum?
- Benim İş Tatminimi neler etkileyecektir?
- Hedeflerime ulaşmak için neler yapmalıyım?
Gibi sorularla kişi kendini çözümlemeye çalışmalıdır.
Bu aşamada kişi öncelikle mesleki yaşamdan beklentileri ve kendi için önem taşıyan değerleri ortaya koymalıdır. Seçeceği mesleğin manevi, iş güvenliği ve statü olarak çıktılarını değerlendirmekte fayda olacaktır.
Kariyer Planlamanın ikinci aşaması “Kariyer Fırsatlarının Belirlenmesi” dir. Kişi bu aşamada işletme içi ve dışı fırsatları belirleyip değerlendirmek durumundadır. Kendi bilgi, beceri, ilgi ve değer yargıları ile kariyer olanakları arasında bağlantı kurarak, tercihlerini yapmak zorundadır.
Kariyer Planlamada üçüncü aşama “Hedeflerin Belirlenmesi” dir. Kişi kendini tanıyıp değerlendirdikten sonra kısa, orta, uzun vadede hedeflerin “ulaşılabilir” olarak seçilmesi hayallere ulaşmada kolaylık sağlayacaktır.
Kariyer planlamada dördüncü aşama planlanan hedefe ulaşılması için uygulanacak “Aksiyon Planları”nın hazırlanmasıdır. Nereye ulaşmam için, ne yapmam gerekir? Sorusunu sıkça sormak gerekecektir.
Son aşama olarak planlanan aksiyonların “Uygulanması” aşaması yer almaktadır. Uygulanmayan planlar hedefe götürmezler ve ilkelerden sağılmasına neden olur..
Yukarıda bahsettiğim aşamalar kişilerin önlerine somut olarak planlarını yapabilme ve hedeflerine ulaşılabilme fırsatı sağlayacaktır. Ancak Talcott Parsons’ın Çoklu Rol teorisi bizlere multidisipliner bir hayatın içinde kendimizi doğru konumlandıramazsak iş ve sosyal yaşamda çatışmalar yaşayacağımızı açıkça belirtmiştir. Çünkü her birimizin mesleki statüleriyle hayattaki rolleri farklılık göstermektedir. Bir CEO aynı zamanda baba, bir İ.K Müdürü anne, bir genetik mühendisi dayı olabilmektedir. Mesleğe ve sosyal statüye sahip olan kişilerin zihinsel hazırlıkları yaptıklarının başarısını doğrudan etkileyecektir.
Ben bu aşamaları gerçekleştirdim ancak hala kendime fırsat bulamadım ne yapmam gerekir? Sorusunu sorduğunuzu duyar gibiyim..
Yukarıdaki basamaklar içinde “B Planı Hazırlayın !!!!” yazmayı unutmuşum..
Herkesten Özür dilerim..
Güzel bir yazı olmuş. Deneyimlerin ve tecrübelerinle pek çok genç için yol göstereceksin belli ki. tebrik ederim.