Stres iş hayatının ayrılmaz bir parçası halini aldı. İşe giderken, gelirken, çalışırken, yolda yürürken sebepsiz yere enerjimizi düşüren olaylara maruz kalıyoruz. Özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerde (KOBİ) çalışanlar yüksek stres riskiyle karşı karşıyadır. Bu işletmelerde yaşanan en küçük olumsuzluk anında çalışana etki etmektedir. İşletme tahsilatını yapamadığında maaşlar gecikmeye başlar, tek gelir kaynağı maaş olduğu için çalışanı gelecek korkusu sarmaya başlar. Başarılı bir şekilde işinizi yapmaya çalışsanız da bu kaygı sizi hataya sevk eder, iş kalitenizi düşürür ve kendinizi büyük bir boşlukla karşı karşıya bulursunuz.
Stresle başa çıkmak öfke kontrolü yapıldığında ve stres etkenlerinin dışına çıkıldığında mümkün olmaktadır. Bunu sağlamak gerçekten çok emek gerektiriyor. Deneyimlerim çerçevesinde bunu sağlamak için araştırdığım ve uyguladığım birkaç yolu sizlerle paylaşmak istiyorum:
İş-Yaşam Dengenizi Geliştirin
Çalışanların stres altında kalmasının en büyük sebeplerinden biri, sürdürülebilir olmayan bir iş-yaşam dengesine sahip olmalarıdır. Stres iş hayatı için doğal bir durumdur ancak aşırı mesai saatleri gereksiz stres yükü ortaya çıkmasına sebep olur. Başarılı işler çok çalışarak değil verimli çalışarak ortaya çıkar.
Uzun vadede aşırı mesai saatleri sürdürülebilir olmamakla birlikte işinize ve size zarar vermeye başlar. İşten makul bir zamanda uzaklaşıp ev hayatının tadını çıkarmak rahatlamanız için en kolay rehabilitasyondur. Eğer aşırı mesainiz varsa iş planlarınıza göz atın ve standart sürelerde çalışmaya gayret edin.
Zorlu ve Karmaşık Görevleri Basitleştirin
Her işte sevdiğiniz ve varlığına katlanamayacağınız bazı görevler olabilir. Doğal olarak iş stresi yapmaktan hoşlanmadığınız şeylerle uğraşmak zorunda olmanızdan kaynaklanıyor. Karmaşık işler doğal bir stres kaynağıdır.
Basitleştirici çözümler oluşturmak karmaşık işlerin stresini azaltır. Örneğin, maaşları manuel olarak hesaplamaya çalışmak yerine, işi daha kolay ve verimli hale getirecek olan yazılımlar aracılığıyla yapabilirsiniz. Ya da yaptığınız iş görüşmelerini excel de tablo ile tutmak yerine ücretsiz insan kaynakları yazılımına dijital olarak aktarabilir, karşınıza çıkan sorulara istediğiniz her yerden cevap verebilirsiniz. Karmaşık görevleri manuelden dijitale aktarmak iş stresinizi önemli ölçüde azaltacaktır.
Birine İhtiyacınız Olduğunda O’nu İstihdam Edin
İşi stresli hale getiren sebeplerden birisi de yapılacak çok fazla işin olmasıdır. Bu durum genellikle, görevlerin başkasına devredilmek istenmediğinde ortaya çıkar. Aşırı iş yükü, iş ile ilgili stres yaşamanıza yol açıyorsa, yeni birisini ekibinize katmanız gerekebilir.
Birçok işletme, işler sarpa sarana kadar işe alım yapmayı aklına getirmiyor. Bu noktaya gelindiğinde istemeden de olsa şirketinize zarar verebilirsiniz. Birisine ihtiyacınız olduğunu düşündüğünüz anda işe almaktan çekinmeyin.
Yaşam Kalitenizi Arttıracak Aktivitelerde Bulunun
Az önce bahsettiğim gibi iş-yaşam dengesine sahip olmamak stres oluşturur. İş dışındaki yaşam tarzınız strese katkıda bulunuyorsa durum daha da kötüleştirilebilir, tükenmişlik sendromuna yol açabilir. Boş zamanlarınızı sağlık ve mutluluğunuza fayda sağlayacak aktiviteler için kullanmalısınız. Eğer işten sıkıldıysanız, hobi edinebilir ve düzenli egzersiz yaparak mutluluk hormonlarınızı harekete geçirebilirsiniz.
Dinlenmeye Vakit Ayırın
Birçok araştırma, motivasyonu yükseltmenin ve verimliliği artırmanın yolu olarak çok çalışmanın değil verimli çalışmanın gerektiğini gösteriyor. Bu tüm işletmelerin bildiği ama uygulamada önemsemediği bir durum.
Rahatlamak ve gevşemek için mesai saatleri içinde düzenli zaman ayırmanız önemli bir kuraldır. Zihninizi işten uzaklaştırmak için kendinize kaliteli bir öğle yemeği molası vermeyi unutmayın.
Sizler de stresten uzaklaşmak için uyguladığınız yöntemleri yorum bölümünde paylaşabilirsiniz.