İş ve Yönetim

İş Analizinde Pratik Bir Yöntem Önerisi

İş Analizi insan kaynaklarının ABC’si diyeceğimiz kadar temel bir konu. İş analizi olmadan görev tanımları, organizasyon yapılanması oluşturmak, ne kadar iş gücüne ihtiyaç olduğunu saptamak ve insan kaynakları fonksiyonlarını yerine getirmek deveye hendek atlatmaktan zordur.

Literatürde iş analizi, belirli bir işin en küçük parçalarıyla ayrıntılı olarak tanımlanıp incelenmesi sürecidir. İşletmenin bünyesinde yer alan ve birbirinden farklı tüm işlerle ilgili bilgilerin toplanması, değerlendirilmesi ve derlenmesidir.

İş analizinde işi yapan personel değil, sadece işin kendisi analiz edilir. İş analisti, işi kimin yaptığına ve nasıl yapması gerektiğine karışmaz. Sadece, işin nasıl yapıldığını dikkate alır.

Verileri toplamak için akademik-pratik birçok yöntem bulunmaktadır.

Pratik ve altı dolu sonuçlar elde edebileceğiniz, gazeteciliğin de altın kuralı olarak kabul edilen 5N 1K yöntemini iş analizi sürecinde kolaylıkla uygulayabilirsiniz.

5 N 1 K Sorular
NE Bu işle stratejik olarak ne hedefliyorsunuz?
NEDEN, NİÇİN Bu işin gerçekleşmesine neden, niçin ihtiyaç var?
NASIL Bu iş için nasıl sistemlere, metodolojilere, araçlara, yetkinlikere ihtiyaç var?
NEREDE Bu işi nerede yapmayı planlıyorsunuz?
NE ZAMAN Bu iş ne zaman gerekli?
KİM Bu iş için bir çalışan grubu mu yoksa bir kişiye mi (kime) ihtiyaç var? Mevcut kişilerle yapılabilir mi?

 

Sorularla doğru sonuçlara ulaşmak için her bir cevap bir sonraki cevabın zeminini oluşturmalıdır. Bu 6 soru makul ölçülerde cevaplanabildiği sürece ihtiyacın tam anlaşılmasına yardımcı olacaktır. Cevaplarda tutarsızlık varsa ihtiyacın gerçek olmadığı sonucuna ulaşılabilirsiniz. Soruları ihtiyaçlara göre genişletilerek daha detaylı cevapların alınması sağlayabilirsiniz.

Sizlerde kullandığınız iş analizi yöntemlerini yorumlar bölümünde paylaşabilirsiniz.

Faydalı bulduysan paylaş;

Yazar Hakkında Tüm gönderileri görüntüle

Metin AKKAYA

Lisans eğitimini İşletme bölümünde tamamlayan Metin Akkaya, Yüksek Lisans Eğitimini İstanbul Üniversitesi'nde "Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynakları" alanında tamamlamıştır. “İnsan Kaynakları” ve “Organizasyonel Gelişim” alanında uzmanlaşmıştır.
Devamı..

Yorum Yapın

E-posta adresiniz kimseyle paylaşılmayacaktır.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.