İş ve Yönetim

İnsan Kaynaklarının Yakın Geleceği

Fütüristler teknolojik öngörülerden bahsederken, mesleklerin geleceği de bu öngörüler doğrultusunda şekillenmektedir. Meslek trendleri genellikle üretilen teknoloji üzerine konumlandırılırken, mesleği icra edenler mesleklerinin geleceği ile ilgili fazla öngörüde bulunmuyorlar.

Bu durumda insan kaynaklarının misyonu gereği bazı öngörüler yapması gerektiğini düşünüyorum. Ana fonksiyonlarından biri “eğitim ve gelişim” olan bir departmanın iş hayatının geleceği il ilgili öngörüde bulunması misyonunu destekleyecektir. Belki de öngörülerim değer görür literatüre Fütürist İ.K’cı kavramını kazandırabilirim 🙂 İ.K’nın yakın geleceği ile bazı öngörülerimi paylaşmak istedim.

Öngörü 1

Yakın geçmişte iş ilanları gazete ilanıyla yayınlanıyordu. Sonrasında kariyer siteleri devreye girdi. Şimdi sosyal medya ilanları aktif olarak kullanılıyor. Yakın gelecekte şirketlerin kariyer için oluşturdukları akıllı telefon uygulamaları popülerlik kazanabilir.

Öngörü 2

Mevcut uygulamada kişiliği ve eğilimleri belirli psikoteknik testlerle anlamaya çalışıyoruz. Ancak dünyanın en büyük veri madeni olan facebook pazarlama dünyasının hizmetine sunduğu kişisel eğilimleri “şirketlerin i.k departmanlarıyla” paylaşarak psikoteknik testler gibi soyut kavramlar yerine somut davranışları şirketlere bilgi olarak kazandırabilir.

Öngörü 3

Yüz yüze mülakatlar şirketlerin paradan sonraki en değerli sermayesi olan “zaman”ın büyük kısmını almaktadır. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde adaylar şirketlere çağırılmadan, belirli bir sistem üzerinden ön sorularla değerlendirilerek yüz yüze mülakata çağrılacak diye düşünüyorum. Bu sistem ufak çaplı kullanılsa da önümüzdeki dönemde yaygınlaşacağını düşünüyorum.

Öngörü 4

Başarılı insan kaynakları uygulamaları marka tescili ile patent güvencesi altına alınabilir, benzer uygulamayı şirketinde gerçekleştirmek isteyen şirketler “patent” sahibine telif ödemek zorunda kalabilirler. Örneğin iyi bir çalışan bağlılığı programına sahip şirket bunu tescilleyerek diğer şirketlerin ücreti karşılığında istifadesine sunabilir.

Öngörü 5

Küreselleşmenin hızlanmasıyla yetenek haritalarının sınırlarının kalkacağını düşünüyorum. Yani tabir-i caizse sadece valizler toparlanıp istenen ülkede çalışılabilecek.

Tabi her öngörünün yanılma payını da unutmamak gerekir. Sonuçta “Geleceğe Dönüş Filmi” 2015 yılını doğru tahmin edemedi değil mi?

Faydalı bulduysan paylaş;

Yazar Hakkında Tüm gönderileri görüntüle

Metin AKKAYA

Lisans eğitimini İşletme bölümünde tamamlayan Metin Akkaya, Yüksek Lisans Eğitimini İstanbul Üniversitesi'nde "Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynakları" alanında tamamlamıştır. “İnsan Kaynakları” ve “Organizasyonel Gelişim” alanında uzmanlaşmıştır.
Devamı..

Yorum Yapın

E-posta adresiniz kimseyle paylaşılmayacaktır.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.