İş ve Yönetim

Geçici İş İlişkisi Sağlamak İçin Gerekli Şartlar

6715 Sayılı İş Kanunu ve Türkiye İş Kurumu Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 20/05/2016 tarih ve 29717 sayılı Resmi Gazetede yayınlanmıştır. Yasa değişiklikleri ile özel istihdam bürolarının faaliyette bulunması ve geçici iş ilişkisi kurma yetki almasına imkan sağlanmıştır.

Gerçek ve tüzel kişilerin iş ve işçi bulmaya aracılık faaliyeti yürütebilmesini İŞKUR’dan alacağı özel istihdam bürosu izni için yerine getirmesi gereken şartlar ve ibraz edilmesi gereken belgeler bulunmaktadır. Bu şartları yerine getirilmesi ve belgelerin doğru şekilde ibraz edilmesi halinde verilecek aracılık yetkisi üçer yıllık olup yenilenebilecek.

Özel İstihdam büroları kamu kurum ve kuruluşlarının kadro ve pozisyonları için aracılık faaliyeti yapamaz, geçici iş ilişkisi kurulamaz. Aracılık yetkisinden ayrı olarak özel istihdam bürolarına talep etmeleri halinde İŞKUR’a geçici iş ilişkisi yetkisinin şartlarını yerine getirmiş olmaları halinde verileceği düzenlenmektedir. Söz konusu yetki de üç yıllık süre ile geçerli olup, İŞKUR’a başvurmaları halinde bu yetki yenilenebilecek.

Özel istihdam bürolarının geçici iş ilişkisi kurma yetkisi alabilmesi için başvuru tarihinden önceki 2 yıl süresince kesintisiz faaliyet göstermesi ve brüt asgari ücretin 200 katı tutarında(2016 yılı için 329,400 TL) teminat vermesi gerekecektir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından başvuru tarihinden altı ay süresince kesintisiz faaliyet gösterilen İŞKUR a kayıtlı özel istihdam bürolarına geçici iş ilişkisi yetkisi teminat tutarının iki katı tutarında (2016 YILI İÇİN 658.800,00 TL) teminat verilmesi veya diğer koşulları taşıması kaydıyla geçici iş ilişkisi kurma yetkisi verilebilir.

Aracılık faaliyeti gerçekleştirilirken dikkat etmesi gereken durumlar, özel istihdam bürolarınca verilecek teminata ilişkin hususlar ile özel istihdam bürosunun aracılık faaliyetinin iptal edilmesi ve geçici iş ilişkisi kurma yetkisinin iptal edilmesi hallerinde alınan teminat, öncelikli olarak işçi alacakları ile vergi dairesi ve Sosyal Güvenlik Kurumunun özel istihdam bürosundan olan alacakları ödendikten sonra İŞKUR’a gelir olarak sayılacaktır.

Özel istihdam bürolarınca belirli dönemlerle düzenlenecek raporların İŞKUR tarafından incelenmesi, denetim ve teftişten Bakanlık İş Müfettişlerinin sorumlu olacaklardır. Özel istihdam bürosunun yetkisinin iptali, iflası, kapatılması ya da işçi ücretlerinin büro tarafından ödenmemesi durumlarında, diğer kanunlarda düzenlenen hükümlere bakılmaksızın teminat bozularak işçi alacakları öncelikli olarak ödeneceği düzenlenmektedir.

Kanunun tam metnine buradan ulaşabilirsiniz.

Faydalı bulduysan paylaş;

Yazar Hakkında Tüm gönderileri görüntüle

Metin AKKAYA

Lisans eğitimini İşletme bölümünde tamamlayan Metin Akkaya, Yüksek Lisans Eğitimini İstanbul Üniversitesi'nde "Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynakları" alanında tamamlamıştır. “İnsan Kaynakları” ve “Organizasyonel Gelişim” alanında uzmanlaşmıştır.
Devamı..

YorumlarYorum Yaz

  • Merhaba, “geçici iş ilişkisi kurma yetkisi” basitçe nedir? Örneğin ben özel istihdam bürosuyum. A şirketine X kişisini geçici olarak göndermek istiyorum. Bu geçici iş ilişkisini özel istihdam bürosu olarak ben mi kuruyorum ve kiminle yapıyorum?

    Yazınızda bahsettiğiniz teminat yukarıda bahsettiğim işi yapmak için mi gerekiyor? Bunu yapmak için 2 yıl beklemek gerekiyorsa özel istihdam bürosu bu süre zarfında ne yapıyor?

    Cevaplarsanız çok sevinirim. Teşekkürler.

    • Özkan bey merhaba;

      1- Öncelikle Özel istihdam bürosu kurmanız gerekmektedir.

      2-Ardından geçici iş ilişkisi kurma yetkisi alabilmesi için başvuru tarihinden önceki 2 yıl süresince kesintisiz faaliyet göstermesi ve brüt asgari ücretin 200 katı tutarında(2016 yılı için 329,400 TL)

      3- Eğer 6 aydır faaliyet gösteriyorsanız (2016 YILI İÇİN 658.800,00 TL) teminat vermeniz gerekmektedir.

      4- Özel istihdam bürosu 2 yılı doldurmak istiyorsa seçme yerleştirme faaliyetlerine devam edebilir.

Yorum Yapın

E-posta adresiniz kimseyle paylaşılmayacaktır.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.