Endüstri 4.0 teorisi ile birlikte “İş Hayatında Nelerin Değişeceği?” her yerde konuşulmaya başlandı. Bu teori bazıları için ürkütücü gelse de, bazıları için kaçınılmaz bir değişimdir. İlk defa Almanya’da bir fuarda dile getirilen teori; teknolojilerin ve değer zinciri organizasyonları kavramlarının kolektif bir bütünü olarak tanımlanıyor. Bu zincir 3 yapıdan oluşmaktadır.
► Nesnelerin İnterneti
► Hizmetlerin İnterneti
► Siber-Fiziksel Sistemler
Zincire baktığımızda hayatın merkezinde internetin olacağı ortaya çıkmaktadır.
İnternetin hayatın merkezine gelmesiyle birlikte iletişimin boyut değiştirmesi de kaçınılmaz olacaktır. 26. Peryön İnsan Yönetimi kongresinde Dr. Sedef Kabaş “Endüstri 4.0 olacak Peki İletişim Ne olacak?” Panelinde bu konuyu derinlemesine ele aldı. Katılımcı olduğum oturumda aldığım notları sizlerle paylaşmak istedim:
- İnternetle verilere hızlı, çoklu mecralarla, kolay ve interaktif şekilde ulaşabiliyoruz.
- Gelecekte ihtiyaç duyulacak iletişim yetkinliklerini şu şekilde sıralayabiliriz: Az ve Öz ifade, Yaratıcılık, Esneklik, Faydalı İçerik Üretimi, Empati Gücü, Duygusal Zeka ve Dürüstlük.
- Yapılan araştırmalar insanların irrasyonel şekilde karar aldığını ortaya koyuyor.
- Endüstri 4.0 olduğunda iletişimin durumu kitleye bağlı insanı yönetmeye ve eğitmeye göre ortaya çıkacaktır. Kurduğumuz iletişimde kaygı varsa, üst yöneticiler arasında bir sürü geri zekalı varsa, bunun üzerine yapay zeka ortaya çıkıyorsa, nesnelerin internetine inanmıyorsanız iletişim çarpanını buna göre belirlemiş olacaksınız.
- Japonlar “Soceity 5.0” kavramını öne sürmektedir. Yani teknolojiye rağmen değişim yerine halk için teknolojinin doğruluğunu savunuyorlar. Endüstri 4.0’da iletişim; insanın öncelikli olduğu, özgün, sosyal devamlılık sağlayan, sürdürülebilir ve sanatsal olarak tasarlanırsa iletişim katsayısını doğru kullanabiliriz.
Konuyu şu denklemle özetleyebiliriz:
Endüstri 4.0 X İletişim 0.0 olursa = 0
Endüstri 4.0 X İletişim 5.0 olursa = 20 olur.