Sabah işe gitmeden önce günlük işlerinizi aklınızdan geçirdiniz. Kafanızda önceliklerinizi belirlediniz ve şirkete giriş yaptınız. Bilgisayarın başında kahvaltınızı ederken bir yandan da işlerinizi organize etmeye çalışıyorsunuz. Daha kahvaltınız bitmeden masa telefonunuz çalıyor ve telefonun ucundaki ses size şöyle sesleniyor:
“Bugün saat 09:00’da (yani yarım saat sonra) X toplantısı var. Acilen Y konusu hakkında senden bir sunum yapmanı istiyorum..”
Beyaz yakalının bitmeyen çilesi acil sunumlardır. Normal şartlarda sunumlar için hazırlık yapılması, içerik oluşturulması (verilerin derlenmesi) ve verilecek mesajın netleştirilmesi gerekir. Ama “acil” koduyla gelen sunumlarda birçoğumuzun eli ayağına dolaşır. Acil iş hayatı için öncelik belirtisi değil işin ta kendisidir. Ayrıca sunum ricası da büyük yerden geliyor ?
Bu yazımda sıkça kullandığım ve etkisini gördüğüm bir sunum tekniğini sizlerle paylaşmak istedim. Birçok kaynakta “3’ün Gücü” ya da “Ne, Neden, Nasıl?” tekniği olarak adlandırılmaktadır.
Genel konuşma ve tartışmalarda iletişim kurarken üç sihirli bir sayıdır. Yapılan araştırmalara göre insan beyni bir seferde üç noktayı daha kolay kavrama özelliğine sahiptir. Bu nedenle sunumunuzu üç sihirli aşama üzerine yapılandırabilirsiniz.
Sunumunuzu üç ana unsurdan oluşturun: Giriş, gelişme ve sonuç. Sunumunuzun ana gövdesi içinde, anahtar mesajınızı üç ana öğeye ayırın ve ardından bu noktaların her birini üç alt noktayla genişletin.
Pratik Sunum Planı |
Ne ?-Giriş – Alt Başlık 1 – Alt Başlık 2 – Alt Başlık 3 |
Neden, Nasıl?-Gelişme – Alt Başlık 1 – Alt Başlık 2 – Alt Başlık 3 |
|
Sonuç Vaka Çalışmaları, Kişisel Örnekler veya İstatistikler |
Ne, Neden, Nasıl?
Sunumuzu “Ne?”, “Neden?” Ve “Nasıl?” sorularına cevap verecek şekilde, mesajınızı izleyicilere iletmek için yapılandırabilirsiniz.
- “Ne?” iletişim kurmak istediğiniz anahtar mesajı tanımlar. Kitlenin bakış açısını ve mesajınızın yararı hakkında düşünün. Ne kazanacaklar ?, Bu bilgi ile ne yapabilirler? Faydası ne olacak?
- “Neden?” izleyicide ortaya çıkan bir sonraki soruyu ele almaktadır. “Ne” söylendikten sonra izleyiciler doğal olarak “neden bunu yapmalıyım?”, “neden bunu düşünmeliyim?” veya “neden böyle bir şey olmalı?” diye düşünmeye başlayacaklar. Sunumunuzun bu aşamasında, sorularla ilgi uyandırmanız ve dinleyenler için bunun bir “ihtiyaç” olduğunu algılamasını sağlamalısınız. Eğer ihtiyaca ikna ederseniz dinleyicileriniz nasıl yapacaklarını ilgi ile takip edecekler.
- “Nasıl?”, izleyicinin zihninde doğal olarak ortaya çıkan son sorudur. Daha önce önerdiğiniz şeyi nasıl başaracaklarına dair sizden bir rota bekliyorlar. Bu aşamada çok fazla kuralcı olmamaya çalışın. İnsanlara nasıl davranmaları gerektiğini anlatmak yerine, nasıl hareket edebileceklerine dair önerilerde bulunun.
Sunumunuzu az önce söylediklerinizi kanıtlayarak da bitirmelisiniz. Söylediklerinizle ilgili, vaka çalışmaları, kişisel örnekler veya istatistikler kullanarak konunun anlaşmazlığın ötesinde olduğuna dair kanıt sağlayabilirsiniz.
Bunları tamamladığınıza göre sunumunuz artık hazır. Hadi geçmiş olsun ?
Sizler de acil sunum yapmanız gerektiğinde yaşadıklarınızı yorum bölümünde paylaşabilirsiniz.