İş ve Yönetim

İnsan Kaynakları Projeleri Niçin Tutmaz?

İnsan Kaynakları ile ilgili sayısını hatırlamadığım bir sürü kitap, makale, blog yazısı ve akademik araştırmalara baktığımda; olması gereken insan kaynakları tanımlanmaya çalışılırken, olmamış, başarısız olmuş deneyimlere yer verilmemektedir.

Hâlbuki başarısız projelerden çıkarılacak dersler “en iyi” uygulama yöntemlerini bize öğretecektir. Birçok şirket maymun iştahlılıkla başladığı projeden milyonlarca lira zarar ile çıkmaktadır.

İnsan Kaynakları projelerini teoride her İ.K profesyoneli bilir ancak uygulama deneyimi olmadığı için sıkıntı yaşar. Ayrıca uygulama deneyiminin olmaması yeni projeler üretip yönetim desteğini almasını da zorlaştırmaktadır. Yaşanan bazı zorlukları kendi tecrübelerim doğrultusunda sıralamaya çalıştım:

  1. Uygun zemin oluşturulmadan faaliyete geçirilen projeler tutmaz: Örneğin bir performans değerlendirme sistemi kuracaksınız fakat üst yönetim bunun gerekliliğine inanmıyorsa o projeyi faaliyete geçirmeye çalışma sayın i.k’cı.
  2. İşletmenin ölçeğine büyük olan projeler tutmaz: Örneğin 200 çalışanı olan bir şirkette İ.K ERP sistemi kurmak istiyorsun ancak üst yönetim bunun gerek olmadığını söylüyor. Gerekli değil diyorlar ancak “Bu bize pahalı geldi birader” demek istiyorlar. O projeyi hemen aldığın yere bırak i.k’cı.
  3. Tüm birimler işe ortak olmuyorsa o proje tutmaz: İşletme içinde hizmet sağladığın birimler yeni kurulacak olan sistem için seni desteklemeyip üst yönetime karşı yalnız bırakırsa o proje doğmadan ölmüştür sayın i.k’cı.
  4. Proje uygulama yöntemini bilmiyorsan o proje tutmaz: Proje uygulaması bir yöntem gerektirir. Bu yöntemi bilmiyorsan anam babam usulü yapılan projeler patlamaya hazır bomba gibidir. Hiç bulaşma da patlamasın sayın i.k’cı.
  5. Faz’lara ayırmadan her şeyi bir defada yapmaya çalışıyorsan o proje tutmaz: Yemeği yerken bile çorba, ana yemek, tatlı sıralamasına dikkat eden sen, her şeyi bir anda yapmak istediğin için hiçbir şeyi tamamlayamaz hale geldin. İşin altında ezilmekle kalmadın patronun gözünde eksi puan aldın..

Peki projenin kıvamı nasıl olmalı? Sorusunun cevabı bundan sonraki yazıda gelecek..

Faydalı bulduysan paylaş;

Yazar Hakkında Tüm gönderileri görüntüle

Metin AKKAYA

Lisans eğitimini İşletme bölümünde tamamlayan Metin Akkaya, Yüksek Lisans Eğitimini İstanbul Üniversitesi'nde "Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynakları" alanında tamamlamıştır. “İnsan Kaynakları” ve “Organizasyonel Gelişim” alanında uzmanlaşmıştır.
Devamı..

Yorum Yapın

E-posta adresiniz kimseyle paylaşılmayacaktır.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.