2016 MCT İK Zirvesinin teması Akılcı Sadelikti. Ateş Ataseven’in sunumu ile zirvede haberdar olduğum bir uygulamadan size bahsetmek istiyorum. (Oturuma katılmama vesile olan Merdiye Eker’e teşekkür ederim. ) Birçoğumuz hedeflerimiz olduğundan, başarıya ulaşmak istediğimizden bahsediyoruz ancak nasıl ulaşacağımızı tanımlamada zorluk yaşıyoruz. Hedef tanımlamada Akılcı Sadelik temasına uygun bir yöntem olan Hedef Haritalama (Goal Mapping) Metodu Brian Mayne tarafından geliştirmiş. Yöntemi doğru anlayabilmek için kısaca Brian Mayne’i tanımakta fayda var.
Brian Mayne İngiltere’de doğdu. 1980’lerin sonunda ülkedeki durgunluk yüzünden aile işinin kötü gitmesiyle her şeyini kaybetti ve 29 yaşında 1 milyon pound borçlandı. Erken yaşta okulu bırakan, disleksiya sorunu yüzünden okuma yazması zayıf olan Mayne, düşüncelerini ve duygularını değiştirerek hayatını da değiştirebileceğini keşfetti. Kısa sürede okuma-yazmasını geliştiren ve yalnızca kişisel gelişim kitaplarını okuyan Mayne, olumlu düşünceyle belirlenen hedeflere ulaşmayı sağlayan “hedef haritalama” sistemini geliştirdi. 20 yılda 3,5 milyon insana ulaşan Mayne, şirketlerden okullara, sporculardan doktor ve terapistlere kadar pek çok farklı alandan kişiyle çalıştı.
29 Yaşında 1 milyon pound’luk KOCA!! bir problemi olan Mayne 29-31 yaşları arasında sıkça intiharı düşünmüş ama bunu aşabilmenin yolunun kendinden geçtiğini fark etmiş. Sürekli yapabilecekleri olduğunu düşünerek 7 aşamada hedeflerini belirleyerek işe başlamış.
- Hayal et = ne istiyorsun
- Sıraya Koy = Hangi hedeflerin öncelikli
- Çiz= Sağ beyin için tasvir oluştur (nitelikli resim şart değil çubuk adamlarda yeterli)
- Neden= motive edici nedenler belirle!
- Ne zaman= hangi zaman diliminde yapacaksın?
- Nasıl=Hangi eylemler gerekli?
- Kim= Kimin yardımına ihtiyacın var?
Bu tanımlamaları sol beyin için yaptıktan sonra sağ beyin ile pekişmesi için resmetmek gerekiyor.
Bu hedefler hayatın her aşaması için belirlenebilir. Hedefleri koyarken SMART olması ve gecikme payının olmasını unutmamak gerekir. Örnek ücretsiz Goal Mapping örneğine buradan ulaşabilirsiniz.
Sunum ve paylaşım için MCT Danışmanlığa ve Ateş Ataseven’e teşekkür ederim.