İş ve Yönetim

Çetin Zamanları Yönetmek

20-21 Ekim Tarihlerinde gerçekleşen Peryön 16. Dünya Kongresinin önemli başlıklarından birisi Çetin Zamanları Yönetmek oldu. 2016 başlarken sıradan bir yıl olarak gözükse de yaşadığımız darbe girişimi, ekonomik sıkıntılar, OHAL, dünya genelindeki sorunlar hepimizi ağır bir şekilde etkiledi. Yaşamın normale dönebilmesi için işlerimizin yoluna girmesi önem taşıyor.

Şirketlerin bu zorlu savaşta neler yapması gerektiği üzerine Nelih Akay moderatörlüğünde, Ahmet Dördüncü (Akkök Holding CEO), Ahter Kutadgu (Doğan Holding Yöneticisi), Yetik Kadri Mert (STFA Holding CEO) önemli deneyim paylaşımlarında bulundular. Üst düzey yöneticilerin verdiği tavsiyeler ise şöyle:

Ahmet Dördüncü (Akkök Holding CEO): 2015’in çetin geçeceğini bildiğimiz için 2016’da işimize odaklanmayı planlıyorduk. Ancak daha büyük travmalar yaşadık. 15 Temmuz süreci aklımızın ucundan bile geçmezdi. Her ne kadar kredi notu düşürülse de ülkemize güvenimizi hiç kaybetmedik.

OHAL’in daha da uzatılması gündemde. Bu dönemde parayı daha dikkatli kullanmalı ve daha çok nakitte kalmak gerekli. Çetin zamanlarda minimum düzeyde risk alarak basiretli tüccarlara yakışan şekilde davranmak gerekir.

Yetik Kadri Mert (STFA Holding CEO): Expatlar bana bu kadar belirsizlikte nasıl bu kadar rahat davranabildiğimi sorduğunda bağışıklık kazandığımız söylüyorum. Artık değişik senaryolarla planlamaya daha çok vakit ayırmalı ve sağlıklı bir şekilde uymalıyız. Türkiye’nin çok büyük bir potansiyeli var. Krizler fırsatları da beraberinde getiriyor. Yapısal tedbirlerle çetin zamanlar daha iyi yönetilebilir. Zamanı geri alamadığımız için krizle fırsatı aynı anda düşünmeliyiz.

Kriz dönemlerinde nakitiniz varsa fırsata çevirebilirsiniz. Gelişmiş ülkeler çetin zamanlarda yapısal değişikliklerle mücadele ediyor. Bu dönemde eğitimleri daha da arttırmalıyız.

Ahter Kutadgu (Doğan Holding Yöneticisi): İnsanlar içten profesyonellikle içinde bulunduğu zamanı 4/4’lük yaşamak zorundadır. Hem iş hem sosyal hayatta başarılı olan insanlar “gerçek” başarıyı elde edebilirler. Yöneticiler belirli bir plana saplanma eğilimindeler. Benim planım en iyi plandır demek hayatı zorlaştırıyor. İş hayatında planlarımızın esiri olmamalı ve saplantı haline getirmemeliyiz. Yaşadığımız sorunları çözmek için kendimize kronometre hedefi koymalıyız. İnanıyorum ki bir saat içinde çözülemeyecek bir problem yoktur. Ruhi olarak önem verdiğimiz şeyler bizim değerlerimizdir. Akıl-vicdan-emek donanım değerlerine önem vermeliyiz. Doğru kararı doğru zamanda verebilenler ortak değerlere sahip olan kişilerdir en doğruyu ya da en iyiyi bilenler değil. Değerlerle yüklü şirketler çetin zamanlarla daha iyi mücadele edecektir. Değişim doğanın gereği var ancak gelişmek daha önemli.

CEO’ların çetin zamanlar adına verdiği öneriler bu şekilde. İlave etmek istediğiniz konuları sizlerde yorum bölümünde paylaşabilirsiniz.

Faydalı bulduysan paylaş;

Yazar Hakkında Tüm gönderileri görüntüle

Metin AKKAYA

Lisans eğitimini İşletme bölümünde tamamlayan Metin Akkaya, Yüksek Lisans Eğitimini İstanbul Üniversitesi'nde "Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynakları" alanında tamamlamıştır. “İnsan Kaynakları” ve “Organizasyonel Gelişim” alanında uzmanlaşmıştır.
Devamı..

Yorum Yapın

E-posta adresiniz kimseyle paylaşılmayacaktır.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.