İş ve Yönetim

İnsan Kaynakları Yetkinlikleri

Son dönemlerde katıldığım seminerlerde en sık aldığım soru “İ.K’cı olmak istiyorum. Ne yapmam gerekir? Sorusu. İnsan Kaynakları mesleğinin tanınması ve talep görmesinde; şirketler nazarında önem kazanması, sosyal medyayı etkin kullanan i.k profesyonellerinin artması ve son zamanlarda popüler bir iş haline gelmesinin etkili olduğunu düşünüyorum.

Kişinin hangi mesleğe uygun olduğunu belirlemenin ilk adımı kendini tanımasıdır. Kişi güçlü ve zayıf yönlerini doğru teşhis edebiliyor, kabiliyetlerinin de farkındaysa meslek tercihi aşamasında avantajlı durum elde etmekte.

İnsan Kaynaklarını mesleğine karar vermek için de bu aşamaları gözden geçirerek altını nitelikli verilerle doğru tanımlamak önem taşıyor. İK Blogger & Eğitmen Artemiz Güler “İnsanlara yardım etmeyi seviyorum, ilişkilerim çok iyi” diyerek İK’ya geyik kontenjanından girmeye çalışan !! ik’cıların varlığından bahsediyor.

Peki İK’yı meslek haline getirebilmek için hangi yetkinliklere sahip olmak gerekir?

Dave Ulrich (HR Competencies) kitabında İK Profesyonellerinin sahip olması gereken yetkinlikleri şöyle tanımlıyor:

  • Kabiliyet: İK profesyonelleri yetkin çalışanları motive etmede iyi olmalıdır. Önce çalışanı sonra stratejiyi düşünerek buna zaman ve kaynak ayırabilmelidir. Kuruma kazandırdığı çalışanlar hem yetkin hem de kuruma bağlı olmalıdır. Kabiliyetli bir ekip uzun vadeli kazanım sağlar.
  • Hız: İnsan Kaynakları Profesyonelleri önemli değişimlerin hızla gerçekleşmesi konusunda iyi olmalıdır. Hız, hızlı değişmeyi tanımlar. Yeni pazarlara, yeni ürünlere ve gelişen iş süreçlerine hızlı adapte olmalıdır. Değişimi yönetmek kurum içinde eylemsizlik ilkesi gereği sıkça sekteye uğrayacaktır ancak organizasyonel virüslerin temizlenmesinde ik profesyonellerinin önemli bir yeri bulunuyor.
  • Ortak Zihniyet: İK Profesyonelleri bireysel ürün markalarından şirket markasına geçiş aşamasında çalışanlar ve yönetimde ortak algının oluşmasını sağlayan kişilerdir. Bu algının şekillenmesi ve görüş birliği oluşturulmasında hem müşteriler hem çalışanlar için gerekli eylemlerin uygulanmasında ik profesyonellerine iş düşmektedir.
  • Sorumluluk: İnsan Kaynakları Profesyonelleri yüksek performansla sonuçlanan disiplinleri hayata geçirme konusunda iyi olmalıdır. Performans Odaklı şirketlerde hedeflere ulaşamamak kabul edilemez. Performans, çalışanların beklenen performansın farkına vardıklarında bu bir şirket yeteneğine dönüşür. Performansın sürekliliğinin sağlanması ve stratejilerin hayata geçebilmesi için ihtiyaç duyulan sistemi insan kaynakları profesyonelleri tasarlamalıdır. İyi bir ik profesyoneli performansa dayalı sorumluluk sistemini tasarlama konusunda ustalaşmalıdır.
  • İş Birliği: İşletme içinde etkinliği ve sinerjiyi sağlamak konusunda ik profesyonelleri iyi olmalıdır. İşbirliği büyük bir meziyettir. Farklı birimler ortak hizmet ve teknolojiyi kullanabilirse operasyonel verimlilik sağlar. Bütün kendinden küçük parçalardan büyük olursa değer kazanır.
  • Öğrenim: İnsan Kaynakları profesyonelleri güçlü fikir geliştirme ve yaygınlaştırma konusunda iyi olmalıdır. Yeni fikirler geliştirmek, kıyaslama, deneyleme, yetkinlik transferi ve sürekli gelişim yoluyla olur. İK profesyonelleri hem bireysel hem ekip olarak öğrenmeye teşvik ederek organizasyonel gelişim fırsatı oluşturabilir.
  • Liderlik: İnsan Kaynakları Profesyonelleri liderlik markasını oluşturarak doğru sonuçları doğru şekilde üreten çalışanları geliştirmekte iyi olmalıdır. Kendi liderini geliştirebilen organizasyonlar yetenekli hale gelir.
  • Müşteri Bağlantısı: İnsan Kaynakları Profesyonelleri müşterileri (hizmet verdiği birimler, kişiler vb..) ile uzun vadeli ve güvene dayalı ilişki kurmada iyi olmalıdır. Müşteri bağlantısının sağlanabilmesi için İK uygulamalarına onu dahil ederek başlanabilir. İK olarak müşterileri işe alım, eğitim, ücretlendirme ve iletişim uygulamalarına dahil etmek süreci yönlendirmenizde etkin olmanızı sağlayacaktır.
  • Yenilikçilik: İnsan Kaynakları Profesyonelleri hem süreç için hem de içeri adına yeni şeyler yapmakta iyi olmalıdır. Yenilikçilik başarı odaklılık yerine gelecek fırsatlarına odaklanarak sağlanır. Yenilikçilik üzerine odaklanan İK profesyonelleri, sürekli olarak “ Sırada ne var?” diye sorarlar.
  • Stratejik Birlik: İnsan Kaynakları Profesyonelleri stratejik bir bakış açısı oluşturmakta ve paylaşmakta iyi olmalıdır. Bu organizasyona stratejik ortak olabilmek için önemlidir. Stratejik birlik oluşması için entelektüel gündem, davranışsal gündem ve süreç gündemin varlığından bahsedebiliriz.

Entellektüel Gündem çalışanların şirket stratejisini bilmelerini, Davranışsal Gündem stratejinin çalışanları nasıl etkileyeceğini, Süreç Gündemi bütçeleme, işe alım, karar verme gibi süreçlerin, strateji ile aynı yönde olmasını kapsar.

  • Etkinlik: İnsan Kaynakları Profesyonelleri operasyonel maliyetleri yönetme konusunda iyi olmalıdır. Sadece maliyetlere odaklanarak, büyümeyi ihmal eden İK profesyonelleri başarısız olarak kariyerlerinde ilerleme şansı bulamayacaklardır.

Bu yetkinliklere baktığımızda İnsan Kaynakları mesleğini icra edecek kişilerin multi disipliner bir yapıyı kabul etmesi gerekiyor. Dave Ulrich’in uzun araştırmalar sonrası tanımladığı bu yetkinlikler mesleğe uygunluk için birçoğumuza ışık tutmaktadır.

Her işte olduğu gibi insan kaynakları mesleğinin popülerliğinin niteliğinin önüne geçmemesini diliyorum.

İnsan Kaynakları Profesyonellerinin sahip olması gereken ancak burada yer almayan yetkinlikleri yorum kısmında paylaşabilir, konunun genişlemesine destek olabilirsiniz.

Faydalanılan Kaynak:

Dave Ulrich -HR Competencies-2008

Faydalı bulduysan paylaş;

Yazar Hakkında Tüm gönderileri görüntüle

Metin AKKAYA

Lisans eğitimini İşletme bölümünde tamamlayan Metin Akkaya, Yüksek Lisans Eğitimini İstanbul Üniversitesi'nde "Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynakları" alanında tamamlamıştır. “İnsan Kaynakları” ve “Organizasyonel Gelişim” alanında uzmanlaşmıştır.
Devamı..

YorumlarYorum Yaz

Yorum Yapın

E-posta adresiniz kimseyle paylaşılmayacaktır.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.